Návštevnosť SNK vzrástla minulý rok zhruba o 30.000 ľudí

20.03.2012 Martin

Martin 20. marca (TASR) – Návštevnosť Slovenskej národnej knižnice (SNK) v Martine vzrástla minulý rok zhruba o 30.000 ľudí, pričom až 60 percent zo 129.403 používateľov SNK tvorili študenti. Pre TASR to uviedol hovorca a manažér kultúry SNK Igor Válek.

SNK pripravila v rámci Týždňa slovenských knižníc bohatý program v sídelnej budove na Hostihore i v budove Slovenského národného literárneho múzea (SNLM) v centre Martina. „Podujatie smeruje k popularizácii čítania, prezentácii služieb i odborných činností súvisiacich s knižnou kultúrou i novými technológiami dneška. Od 26. do 30. marca návštevníci uvidia výstavy Zahraničná Matica slovenská (MS) a Odkaz J. C. Hronského, Slovenské knižnice v zahraničí, Od dagerotypu po digitálnu fotografiu a filmy inšpirované dielami Jonáša Záborského pri príležitosti 200. výročia jeho narodenia. Na besedách sa stretnú so spisovateľmi pre detských i dospelých čitateľov, ale uvidia i najmodernejšie digitalizovanie kníh v praxi a ešte oveľa viac,“ skonštatoval Válek.

Pripomenul, že SNK získava, spracúva, ochraňuje a sprístupňuje dedičstvo našich predkov. „Zhromažďuje a ochraňuje materiály, ktoré vytvorili slovenskí autori, ako aj dokumenty, ktoré boli vydané alebo vyrobené na území Slovenska. Ďalej dokumenty, ktoré sú napísané v slovenskom jazyku alebo sa obsahovo akokoľvek týkajú Slovenska. SNK je skutočným depozitom skvostov národnej kultúry, výnimočné sú zbierky Archívu literatúry a umenia, Oddelenie správy historických knižničných dokumentov a fondov i SNLM,“ uviedol hovorca SNK.

SNK ako národná knižnica Slovenskej republiky je v súčasnosti modernou vedeckou, kultúrnou, informačnou a vzdelávacou inštitúciou. „Slúži všetkým občanom Slovenska a používateľom zo zahraničia. Zhromažďuje a sprístupňuje knižničné, literárno-archívne a literárno-muzeálne zbierky. Koordinuje rozvoj Knižničného systému SR a je vedúcou inštitúciou zabezpečujúcou modernizáciu vlastných knižničných a informačných služieb, ako aj služieb partnerských knižníc, pričom priamo spolupracuje s domácimi a zahraničnými inštitúciami,“ povedal Válek.

Slovenská národná knižnica je podľa neho najstaršia, najväčšia a najvýznamnejšia národná a vedecká knižnica na Slovensku. „Už takmer 190 rokov sa stará o diela, ktoré dokumentujú minulý i súčasný duchovný a materiálny vývin slovenského národa. Je pokračovaním úsilia vlastencov a vzdelancov bernolákovskej a štúrovskej generácie, založených na tradíciách spolkových, cirkevných, šľachtických a školských knižníc, ktoré sa stali súčasťou dnešnej SNK, od júla 2000 zriaďovacou listinou osamostatnenej od MS,“ dodal Válek.
 

Vyberte región